Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(76)
Forma i typ
Książki
(76)
Poradniki i przewodniki
(61)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(73)
wypożyczone
(12)
nieokreślona
(2)
Placówka
Mosina Wypożyczalnia
(57)
Mosina Oddz. dla Dzieci
(4)
Filia Krosinko
(7)
Filia Pecna
(2)
Filia Rogalinek
(3)
Filia Czapury
(5)
Filia Daszewice
(9)
Autor
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Czarnecka Nina
(2)
Dymek Marta
(2)
Hangel Ewa
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Adamska Elżbieta
(1)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Ambrożewski Jacek
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bareła Malwina
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Batylda Marcin
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)Autor
(1)
Berger Joe
(1)
Berger Stanisław
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Brylińska Marta
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Crocker Pat
(1)
De Santis Andy
(1)
Dolata Natalia (dietetyczka)
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Emmerich Maria
(1)
Fedak Paulina
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Gintrowska Katarzyna
(1)
Gonzalez Luis
(1)
Goździalska Monika (1980- )
(1)
Grajczak Hubert (1979- )
(1)
Grzelak Mateusz
(1)
Hix Mark
(1)
Högström Justyna
(1)
Inchauspé Jessie (1992- )
(1)
Ismail-Siinger Ashia
(1)
Iyer Rukmini
(1)
Jabłonowska Helena
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jaszczyk Julia
(1)
Johansson Martin (1973- )
(1)
Jędrzejczyk Joanna
(1)
Kaszkur Zuzanna
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Kowalczyk Jakub (tłumacz)
(1)
Kraśniewska Paula
(1)
Krupecka Karolina
(1)
Lange Elisabeth (1952- )
(1)
Lewandowska Anna (1988- )
(1)
Lewandowska-Rodak Dominika
(1)
Librowska Maria
(1)
Loiseau Anne
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Malicka Magda
(1)
Markuza-Bieniecka Biruta
(1)
Michalski Juliusz
(1)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(1)
Minta Karolina
(1)
Mizera Olga
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Molecka Monika
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Nawrocki Bartłomiej (tłumacz)
(1)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(1)
Niedzielska Jagna
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Oliwa Robert (język angielski)
(1)
Pająk Zofia
(1)
Paszkowski Jan
(1)
Patenaude Frédéric
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Pindych Jakub
(1)
Piotrowska Eliza (1976- )
(1)
Pociecha Daria
(1)
Pokora Mirosław
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Ramsey Drew
(1)
Ratajczak Magda
(1)
Rokita Martyna (1987- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(44)
2010 - 2019
(27)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(65)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
2018
(1)
Kraj wydania
Polska
(75)
Język
polski
(75)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dorośli
(5)
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(2)
Młodzież
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(12)
Literatura francuska
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Kucharstwo
(15)
Zdrowe odżywianie
(15)
Przepisy kulinarne
(6)
Gotowanie
(5)
Potrawy dietetyczne
(5)
Warzywa
(5)
Zupy
(5)
Ajurweda
(4)
Desery
(4)
Kultura stołu
(4)
Odżywianie
(4)
Potrawy
(4)
Żywność
(4)
Ciasta
(3)
Dietetyka
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Podróże
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Dzieci
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Insulinooporność
(2)
Jedzenie
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Napoje
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Owoce
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Przyprawy
(2)
Smak
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Alergia
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Celebryci
(1)
Chleb
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Chwasty
(1)
Ciekawostki
(1)
Cukrzyca
(1)
Depresja
(1)
Dieta
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta witariańska
(1)
Drotkiewicz, Agnieszka (1981- )
(1)
Dynia
(1)
Fermentacja
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Freeganizm
(1)
Gastronomia
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gimnastyka
(1)
Glikemia
(1)
Glukoza
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Goździalska, Monika (1980- )
(1)
Gęstość kości
(1)
Herbata
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Jakość żywności
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Joga
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kiszonki
(1)
Kobieta
(1)
Koktajle
(1)
Konsumenci
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura
(1)
Kultura dworska
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Lody
(1)
Ludy i narody
(1)
Ludy pierwotne
(1)
Lunch
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Menopauza
(1)
Motywacja
(1)
Młodość
(1)
Temat: dzieło
Wiedźmin
(1)
Temat: czas
1901-2000
(4)
2001-
(3)
1801-1900
(2)
1101-1200
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Włochy
(3)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Grecja
(1)
Hiszpania
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(36)
Przepisy kulinarne
(33)
Poradnik
(28)
Publikacja bogato ilustrowana
(25)
Opracowanie
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Relacja z podróży
(2)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Felieton
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki kucharskie
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Przewodnik
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Reportaż
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(799)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(446)
Socjologia i społeczeństwo
(376)
Psychologia
(250)
Edukacja i pedagogika
(232)
Kulinaria
(76)
Medycyna i zdrowie
(222)
Kultura i sztuka
(214)
Biologia
(171)
Podróże i turystyka
(152)
Rozwój osobisty
(121)
Literaturoznawstwo
(114)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(114)
Etnologia i antropologia kulturowa
(93)
Religia i duchowość
(75)
Kultura fizyczna i sport
(68)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(61)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(60)
Hobby i czas wolny
(56)
Geografia i nauki o Ziemi
(54)
Styl życia, moda i uroda
(47)
Filozofia i etyka
(37)
Językoznawstwo
(37)
Ochrona środowiska
(36)
Nauka i badania
(35)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(31)
Fizyka i astronomia
(30)
Inżynieria i technika
(25)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(24)
Dom i ogród
(19)
Informatyka i technologie informacyjne
(19)
Rolnictwo i leśnictwo
(19)
Architektura i budownictwo
(17)
Praca, kariera, pieniądze
(17)
Media i komunikacja społeczna
(14)
Zarządzanie i marketing
(12)
Archeologia
(11)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(6)
Styl życia, moda, uroda
(5)
Transport i logistyka
(5)
Chemia
(4)
Matematyka
(4)
Etnografia i antropologia
(1)
Film polski od 1944 r. biografie
(1)
Fotografowanie zwierząt
(1)
Fotoreportaż
(1)
Kultura
(1)
Literaturoznawstwo i krytyka literacka
(1)
Majkowska, Kaja
(1)
Medycyna
(1)
Pamiętniki Zawadzka Magdalena
(1)
Przyroda
(1)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(1)
Socjologia i społeczeµstwo
(1)
Turystyka i podróżnictwo
(1)
76 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Oto przewodnik gastronomiczny po stolicy Wielkopolski, w którym Czytelnik znajdzie ponad 200 miejsc rozsianych po 42 fyrtlach. Każda jego strona to dowód na to, że Poznań urasta do rangi kulinarnej stolicy Polski nie tylko ze względu na liczbę lokali, ale też ich wyjątkową ofertę. Jakość, smak, różnorodność, szacunek dla lokalności i otwartość na inne kuchnie, autentyczność i gościnność tym kierowali się autorzy, tworząc poznański szlak dobrego jedzenia. Są tu adresy zarówno z Jeżyc, Wildy, Łazarza i Starego Miasta, jak i z dzielnic typowo mieszkaniowych, ukrytych pośród bloków i domów wielorodzinnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia towarzyska i uczuciowa / Anda Rottenberg i przyjaciele ; kolaże Alicja Biała. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Wydawnictwo a5 ; Galeria Starmach, 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. To sztuka towarzyskiego gotowania. Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. Ale uwaga! wszyscy traktują temat bardzo poważnie, przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują. I choć już od dawna jesteśmy obeznani z kuchniami świata, jesteśmy też bardzo przywiązani do tego, co gotowały nasze mamy i babcie. Nieobce nam krewetki, mule, avocado, ale bardzo lubimy też buraki i kapustę, kluski i pączki, pieczemy chleb i ciasta. To, co gotujemy, to efekt naszych podróży i bardzo silnych wpływów tradycji rodzinnych. Książka zawiera przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, ale również bardzo proste przepisy na dania, z którymi każdy sobie poradzi. O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. W sumie ponad sto osób. Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (żyjemy zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Znajdziecie tu Państwo przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza. Książka jest bardzo starannie wydana z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej. Świetna książka zachęcająca do kulinarnej pomysłowości. Do czytania nie tylko w kuchni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284 [4] strony ; 22 cm
(Reportaż)
Bibliografia, netografia na stronach 270-[285].
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. „Na marne” to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. EKO - 82-92 [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyrusz w smakowitą wędrówkę, w trakcie której odkryjesz receptury inspirowane kulinarnie bogatym dziedzictwem świata Wiedźmina. Przepisy zebrane i spisane przez kulinarną przewodniczkę zabiorą cię do miejsc znanych z opowieści starych gawędziarzy, opasłych oxenfurckich tomiszczy czy też ballad mistrza Jaskra. Spędź wieczór w Białym Sadzie przy misce aromatycznej mahakamskiej zalewajki lub pysznym deserze z soczystych pieczonych owoców. Przejedź piaszczystym traktem w drogę do Velen, gdzie poznasz smak domowego posiłku przygotowywanego przez gościnnych mieszkańców tamtejszych wiosek. Skosztuj przekąsek na targu w Oxenfurcie i poznaj prawdziwą feerię lokalnych i cudownie egzotycznych smaków w novigradzkim porcie. Wsiądź na statek płynący na mroźne Skellige, gdzie przyrządzone w wyspiarskim stylu ryby popija się grzanym piwem, albo ucztuj w najlepszych austeriach i skąpanych słońcem winiarniach Toussaint oraz Beauclair. Odkryj też kulinarne sekrety skrywane przez niepozorny, podniszczony dziennik… Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska pozwoli ci przenieść się wraz z twoją kuchnią do świata pełnego kuszących zapachów i smaków, wykreowanego przez Anitę Sarnę i Karolinę Krupecką – autorki Witcher Kitchen i Nerds’ Kitchen. Książkę otwiera przedmowa Andrzeja Sapkowskiego, mistrza słowa, bez którego niniejsza księga nigdy by nie powstała. [opis wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Insulinooporność : leczenie dietą : 140 przepisów / Hanna Stolińska. - Wydanie II. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2021. - 271, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 22 cm.
Dokuczają ci bóle głowy, zmęczenie, senność? Masz wzmożoną ochotę na słodycze? Martwi cię wzrost masy ciała? Powodem tych uciążliwych objawów może być insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Zaburzenie to może prowadzić do cukrzycy typu 2 i innych chorób.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/D [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/D [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jelito drażliwe : leczenie dietą : 140 przepisów / Hanna Stolińska-Fiedorowicz. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2018. - 255, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Wszystko, co musisz wiedzieć o zespole jelita nadwrażliwego oraz 140 przepisów na pyszne i niepodrażniające przewodu pokarmowego posiłki. Czy wiesz, dlaczego naukowcy nazywają jelita drugim mózgiem? To właśnie jelita decydują o prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego. W książce "Jelito drażliwe" znajdziesz zalecenia dietetyczne, a także proste i smaczne przepisy, dzięki którym posiłki znów będą sprawiały ci radość. Zawarte w niej informacje i porady są wsparciem dla osób cierpiących na każdą postać zespołu jelita nadwrażliwego. Książka zawiera odpowiedzi na pytania: Jaka jest rola jelit w funkcjonowaniu naszego organizmu? Jakie są przyczyny zachorowań (m.in. celiakia, nietolerancje pokarmowe, zaburzenia jelitowego układu nerwowego)? Jak rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego i jak z nim sobie radzić? Na czym polegają diety specjalne: FODMAP i diety eliminacyjne? Jak odróżnić zespół jelita nadwrażliwego od SIBO i jak z nim walczyć?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/D [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta w leczeniu osteoporozy / Hanna Stolińska. - Wydanie 1. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2020. - 215 stron : ilustracje ; 22 cm.
Streszczenie: Jak ochronić kości przed ich największym wrogiem. Na osteoporozę zwaną „cichym złodziejem kości” choruje w Polsce dwa miliony osób, z czego większość to kobiety. 90 procent się nie leczy. Jak wzmocnić kości i ochronić je przed osteoporozą? Jak ustrzec się jednej z głównych przyczyn niesprawności w starszym wieku? Nie mamy wpływu na wiek i przebyte choroby, ale bardzo wiele możemy osiągnąć za pomocą diety i suplementacji. I to właśnie udowodni w swojej książce Hanna Stolińska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Daszewice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Daszewice Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kefi : Greckie wyspy - smaki i opowieści / Dionizod Sturis - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2023. - 286, [1] strona : ilustracje, mapy ; 24 cm.
Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Nie ma jednej kuchni greckich wysp – kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali. Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejne archipelagi i kulinarne zakątki, by słuchać, smakować i sprawdzać. Podążając za wonią tymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, stara się znaleźć to, co w Grecji najbardziej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania – KEFI. Kulturowo odległe, językowo nieprzekładalne, za to instynktownie odczuwalne wszystkimi zmysłami. Możemy doświadczyć KEFI, gdy patrzymy na Greków siedzących wokół stołu, roześmianych, głośno rozmawiających, tańczących – wtedy właśnie dzieje się grecka magia. Przepisy zebrane w tej książce pomogą Wam spełnić podstawowy warunek tego stanu – przygotować dobre jedzenie. A reporterskie opowieści – zrozumieć życie wyspiarzy i poczuć atmosferę ich małych ojczyzn. Reszta zależy od Was.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
(dostępność ok. 18.06.2024)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki które leczą / Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 220, [4] strony : fotografie ; 24 cm.
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku. W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Superlunche : zdrowe, ekspresowe, sezonowe / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2019. - 223, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
70 dań, które przygotujesz w maksymalnie 30 minut, bez problemu zapakujesz i zabierzesz do pracy. W książce znajdziesz przepisy na każdą porę roku: oczyszczające, lekkie ale odżywcze dania wiosenne, orzeźwiające, delikatnie wychładzające lunche na lato, odżywcze, rozgrzewające jesienne obiady, rozgrzewające, energetyczne posiłki zimowe. Ponadto menu na każdą porę roku podzielone będzie na dwa typy dań: lekkie, ale dobrze przyprawione przeznaczone dla osób, które chcą oczyścić organizm, nabrać energiii i schudnąć oraz superodżywcze - zapewniające poczucie sytości na dłuższy czas.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/D [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przyprawy, które leczą / Karolina i Maciej Szaciłło. - Wydanie II. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, 2021. - 268, [4] strony : fotografie ; 24 cm.
Na okładce podtytuł: lecznicza moc natury.
Bibliografia, netografia na stronie [271].
Ilość przypraw, ziół i korzennych mieszanek na sklepowych półkach rośnie z roku na rok, jednak wiedza na ich temat jest wciąż niewielka. Dowiedz się jak nawet najmniejsza ilość kminu rzymskiego, cynamonu cejlońskiego lub mniej znanej asafetydy może zmienić smak i właściwości zdrowotne jedzenia. Wypróbuj proste przepisy na pyszne dania i naturalne lekarstwa. Odkryj również, które zioła i przyprawy wychładzają, a które rozgrzewają, a także w jaki sposób oddziałują one na emocje. Źródło: www.empik.com
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/D [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929/Ćwierczakierwiczowa [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinny lunchbox dla każdego / Eryk Wałkowicz. - Kraków : Flow Books, 2018. - 238, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Czy posiłki jedzone codziennie w pracy, na uczelni, w szkole mogą być pełnowartościowe, oryginalne i smakować bajecznie? Mogą! Zacznij dzień od pożywnego, nasyconego kolorem kurkumy omletu z ciecierzycy, gdy tracisz siły sięgnij po cukiniowe bolognese, na podwieczorek wypij egzotyczny koktajl i rozkoszuj się smakiem dojrzałej figi, soczystej marakui oraz pachnącej mięty. Autor popularnego bloga erVegan.com nauczy cię, jak szybko przygotować wymarzony lunchbox. Przekona, że warto samemu decydować o tym, co trafia na twój talerz. Sprawi, że potrawy przygotowywane z sezonowych warzyw, zdrowych kasz, aromatycznych ziół, kolorowych fasoli staną się wyczekiwaną przyjemnością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedyne życie, jakie ma sens, to życie towarzyskie, twierdził Edward Dziewoński. Dorota Wellman dodaje: kiedy świat wokół nas tylko przyśpiesza, spotkanie przy stole w gronie bliskich i przyjaciół jest jedynym sposobem, żeby się w tym pędzie czasem… nie wykoleić. Dlatego gotujmy, dekorujmy stoły, wyprawiajmy urodziny, świętujmy imieniny. Dorota podpowie, jak to zrobić. I zabroni tłumaczyć się brakiem czasu, bo skoro ona go znajduje… Przepisy na ulubione i sprawdzone dania Doroty, instrukcje, jak tanio ozdobić stół, własnoręcznie zrobić zaproszenie, wydać bankiet i nie zbankrutować, przyprawić, poprawić i mieć z tego przyjemność. Plus zdjęcia Doroty, jakiej nie znamy, jej dań i miliona drobiazgów, które sprawiają jej radość.[empik].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce napis: Kulinarne Uroki Zimy
Streszczenie: W tej książce odkrywamy tylko niektóre walory kulinarne zimy. A jednocześnie zachęcamy do eksperymentowania. Dlatego, oprócz szczegółowych przepisów, są też propozycje jak zmienić proponowaną potrawę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Daszewice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/II [lok. Daszewice Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5Why Promotion, copyright 2021. - 350 stron : ilustracje ; 22 cm.
Tekst na skrzydełkach. Miejsce wydania podane według serwisu e-ISBN.
Indeks.
"Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się, jak długa i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929/Gessler [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej