Gastronomia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(11)
Forma i typ
Książki
(11)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
nieokreślona
(6)
wypożyczone
(1)
Placówka
Mosina Wypożyczalnia
(5)
Filia Krosinko
(7)
Filia Pecna
(2)
Filia Rogalinek
(1)
Filia Czapury
(1)
Filia Daszewice
(1)
Autor
Fiedoruk Łukasz
(2)
Adamczewski Piotr
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Dylewski Adam
(1)
Garlicki Andrzej
(1)
Gawkowski Robert
(1)
Gałuszka Magdalena
(1)
Janicki Kamil
(1)
Jargoń Ryszard
(1)
Kasperek Agnieszka
(1)
Konarzewska Małgorzata
(1)
Kondratowicz Marzanna
(1)
Korzeniowska Aniela
(1)
Lada Ewa Hanna
(1)
Panasiuk Aleksander
(1)
Pietkiewicz Małgorzata
(1)
Skowroński Jacek (1963- )
(1)
Spence Charles
(1)
Szostak Daniel
(1)
Ulatowska Maria (1948- )
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Zaprutko Aleksandra
(1)
Zielonka Barbara
(1)
Żabicki Wojciech
(1)
Żak Piotr
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(11)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(5691)
Powieść polska
(5575)
Powieść obyczajowa
(3612)
Powieść angielska
(2694)
Literatura dla dzieci najmłodszych
(2197)
Gastronomia
(-)
Kobieta
(1742)
Polska
(1588)
Opowiadania dla dzieci
(1187)
Literatura polska
(1159)
Lektury szkolne
(1110)
Rodzina
(1083)
Poezja polska
(1044)
Miłość
(879)
Powieść młodzieżowa obyczajowa
(848)
Wojna 1939-1945 r.
(846)
Przyjaźń
(805)
Powieść francuska
(795)
Biografia
(755)
Tajemnica
(742)
Literatura dla dzieci
(732)
Opowiadania polskie
(731)
Zwierzęta
(715)
Powieść niemiecka
(633)
Relacje międzyludzkie
(632)
Pisarze polscy
(631)
Powieść dla pań
(618)
Powieść sensacyjna
(602)
Powieść historyczna
(600)
Pamiętniki polskie
(593)
Biografie zbiorowe
(540)
Dziecko
(534)
Powieść obyczajowo-psychologiczna
(529)
Powieść obyczajowo-sensacyjna
(517)
Wielkopolska
(517)
Kryminał
(514)
Powieść dla młodzieży
(488)
Fantasy
(471)
Romans historyczny
(460)
Śledztwo i dochodzenie
(450)
Zabójstwo
(440)
Thriller
(430)
Literatura
(429)
Historia
(402)
Wiersze dla dzieci
(397)
Dramat polski
(396)
Żydzi
(394)
Powieść kryminalna
(389)
Uczucia
(387)
Romans
(370)
II wojna światowa (1939-1945)
(365)
Przepisy kulinarne
(365)
Powieść rosyjska
(361)
Powieść fantastyczna
(358)
Kultura
(345)
Bajki dla najmłodszych
(344)
Opowiadanie polskie
(341)
Biografie
(336)
Starożytność
(335)
Powieść faktu
(331)
Publicystyka polska
(330)
Język polski
(329)
Thriller kryminalny
(324)
Magia
(315)
Powieść młodzieżowa
(314)
Boże Narodzenie
(311)
Powieść science fiction
(311)
Powieść biograficzna
(310)
Życie codzienne
(310)
Dziewczęta
(309)
Trudne sytuacje życiowe
(308)
Sekrety rodzinne
(306)
Opowiadania o zwierzętach
(299)
Powieść szwedzka
(297)
Sztuka
(296)
Policjanci
(292)
Wierszyki dla najmłodszych
(291)
Powieść obyczajowo-historyczna
(289)
Powieść młodzieżowa przygodowa
(287)
Opowiadania dla dzieci najmłodszych
(280)
Podróżnictwo
(273)
Małżeństwo
(270)
Powieść grozy
(270)
Rodzeństwo
(269)
Bajki dla dzieci
(267)
Powieść o miłości
(267)
Nastolatki
(262)
Powieść młodzieżowa fantastyczno-realistyczna
(257)
Wychowanie w rodzinie
(253)
Europa
(250)
Malarstwo
(250)
Thriller psychologiczny
(249)
Muzyka
(248)
Poradniki
(240)
Powieść
(240)
Ludzie a zwierzęta
(236)
Dzieci
(235)
Opowiadania dla dzieci obyczajowo-przygodowe
(234)
Analizy literackie
(231)
Filozofia
(230)
Relacja romantyczna
(230)
Temat: miejsce
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Gatunek
Kryminał
(1)
Opracowanie
(1)
Powieść
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kulinaria
(1)
Nauka i badania
(1)
Psychologia
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
11 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Krosinko
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 91(438) [lok. Krosinko Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia Pecna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(438) [lok. Pecna Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia Czapury
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91(438) [lok. Czapury Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Simon i Stecki na Krakowskim Przedmieściu, Astoria przy Nowym Świecie, restauracja Franciszka Trzaski w Zakopanem to nazwy tylko kilku najbardziej znanych lokali, w których stołowały się najsłynniejsze osobistości dwudziestolecia międzywojennego. Z racji, że zapotrzebowanie na kawiarniano-restauracyjne rozrywki było w tym czasie ogromne, w każdym większym mieście powstawały coraz to nowe zakątki gastronomiczne. Polska kuchnia słynęła także na oceanach. Restauracje na M/S Batory czy M/S Piłsudski należały do najlepszych na morskich szlakach pasażerskich. Prezentowana książka to fascynująca opowieść o kulinarnych zakamarkach II Rzeczpospolitej. Wzbogacona archiwalnymi fotografiami oraz oryginalnymi przepisami z menu najlepszych polskich restauracji i kawiarni przybliży zapomniane smaki okresu międzywojnia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia Krosinko
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 94(438) XX [lok. Krosinko Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(HISTORICA)
Dwudziestolecie międzywojenne to szczególny okres w historii Polski. Łączył w sobie euforyczną radość z odzyskania niepodległości i nieustanny niepokój związany z przemianami polityczno-społecznymi. II Rzeczpospolita to książka przedstawiająca najbarwniejsze postaci tamtych lat: sposób ich życia, pasje oraz zamiłowania, a także wielkomiejski świat bali, rautów i kabaretów. Pokazuje życie codzienne zwykłych obywateli nowej Polski, system oświaty, transportu i formy wypoczynku. Opisuje relacje z Kościołem i przybliża dzieje Żydów w Polsce międzywojennej. Przedstawione wydarzenia zostały wzbogacone o starannie dobrany archiwalny materiał fotograficzny oraz przegląd prasy dwudziestolecia międzywojennego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) XX(07) [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Książka jest przeznaczona dla uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich, kształcących w zawodach: kelner i kelner bufetowy. Podano w niej podstawowe wiadomości na temat zakładów gastronomicznych - ich rodzajów, funkcjonowania, wyposażenia, zakresu świadczonych usług, rodzajów stanowisk oraz systemów obsługi. Omówiono także sposoby wykonywania czynności porządkowych w zakładzie. Wyjaśniono rolę bufetu w zakładzie gastronomicznym oraz techniki kelnerskie stosowane przy podawaniu różnego rodzaju dań (przekąsek, zup, dań zasadniczych i deserów oraz śniadań).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Krosinko
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 65 [lok. Krosinko Wypożyczalnia] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Poradnik metodyczny dla nauczycieli uczących w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Krosinko
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 65 [lok. Krosinko Wypożyczalnia] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową Kształcenia w zawodzie kucharz małej gastronomii. Treści podręcznika obejumją następujące działy: instalacje elektryczne, wodno-kanalizacyjne oraz wentylacyjne; materiały konstrukcyjne stosowane w urządzeniach gastronomicznych; maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej surowców; aparatura grzejna; aparatura chłodnicza; maszyny do mycia naczyń; transport wewnętrzny w zakładzie. Podręcznik stanowi niezbędną pomoc dla uczniów, którzy podejmą pracę w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Krosinko
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 65 [lok. Krosinko Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(TURYSTYKA)
PODSTAWY (rys historyczny, relacje miedzy turystyką... RYNEK USŁUG (obiekty, usługi, konsumenci, mierniki... EKSPLOATACJA HOTELU (otoczenie, recepcja, gastronomia, personel, standardy, regulamin, internet, ochrona... ZARZĄDZANIE * GASTRONOMIA
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 T [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Klan Gesslerów jest dziś najbardziej rozpoznawalny wśród znanych w Polsce rodzin restauratorów. O każdym z Gesslerów śmiało można powiedzieć, że jest nieprzeciętny i prowadzi niebanalne życie. Magda z szaloną energią robi "Kuchenne rewolucje" i prowadzi kilkanaście restauracji. Adam, autor "Wściekłych garów" nadaje kulinarny ton warszawce. Marta i jej Qchnia Artystyczna wytycza nowe trendy w gastronomii. Każdy z nich o jedzeniu mówi jak o sztuce. Bo Gesslerowie to artyści smaku, a ich restauracje to nie zwykła gastronomia, to element polskiej kultury.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tajemnica willi Sielanka. T. 2 / Maria Ulatowska, Jacek Skowroński. - Wydanie I. - Poznań : Filia, 2022. - 489, [4] strony ; 21 cm.
(Aleksandra i Joachim ; 2)
Kontynuacja powieść pt.: Taki krótki urlop.
Streszczenie: Niestrudzonym bohaterom wydawało się, że wyplątali się z mafijnych rozgrywek, a tymczasem wpadli z deszczu pod rynnę. Dosięga ich zemsta niesłusznie rozżalonego na nich męża pacjentki. A i mafia chyba ostatecznie nie odpuściła... Olka i Joszka na pewien czas muszą zniknąć, a skalpele zamienić na… noże kuchenne. Mają nadzieję, że wszystkie nieporozumienia szybko się wyjaśnią, a oni będą mogli powrócić do swojego życia. Jednak czas płynie, a tak się nie dzieje. Para kardiologów przystosowuje się więc do nowego zawodu: otwierają bistro, które przebojem wdziera się na bydgoski rynek gastronomiczny. Mimo sukcesów odnoszonych w nowym zawodzie Aleksandra i Joachim tęsknią do Starego Morsa, swojego ordynatora oraz do zabiegów i operacji kardiochirurgicznych. Ordynator obiecał im, że niedługo do niego wrócą i ze wszystkich sił stara się ten powrót przyspieszyć. A Olka i Joszka mają jeszcze jeden atut – najpotężniejszą broń. Jest nią przyjaciel ze studiów, pewien tajemniczy policjant, członek tajnej jednostki specjalnej, specjalizującej się w walkach z mafią. Wszyscy razem starają się urwać diabłu łeb. Czy im się uda? [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5026322/tajemnica-willi-sielanka]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Krosinko
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. L.pol.SENSACJA [lok. Krosinko Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia Pecna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821.162.1-3 [lok. Pecna Wypożyczalnia] (1 egz.)
(dostępność ok. 10.06.2024)
Filia Rogalinek
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 [lok. Rogalinek Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia Daszewice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 [lok. Daszewice Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodach, do nauczania zawodu kucharz małej gastronomii na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej. Numer dopuszczenia: 02/2005
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Krosinko
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 65 [lok. Krosinko Wypożyczalnia] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej