Smak
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
wypożyczone
(2)
Placówka
Mosina Wypożyczalnia
(2)
Mosina Oddz. dla Dzieci
(2)
Autor
Baranowska Natalia
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Hołubowska-Chrząszczak Justyna
(1)
Kashiwai Hisashi (1952- )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Spence Charles
(1)
Strzałkowska Małgorzata (1955- )
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Zalewska Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura japońska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(5691)
Powieść polska
(5575)
Powieść obyczajowa
(3612)
Powieść angielska
(2694)
Literatura dla dzieci najmłodszych
(2197)
Smak
(-)
Kobieta
(1741)
Polska
(1588)
Opowiadania dla dzieci
(1187)
Literatura polska
(1159)
Lektury szkolne
(1110)
Rodzina
(1080)
Poezja polska
(1044)
Miłość
(878)
Powieść młodzieżowa obyczajowa
(848)
Wojna 1939-1945 r.
(846)
Przyjaźń
(803)
Powieść francuska
(795)
Biografia
(755)
Tajemnica
(741)
Literatura dla dzieci
(732)
Opowiadania polskie
(731)
Zwierzęta
(715)
Powieść niemiecka
(633)
Relacje międzyludzkie
(632)
Pisarze polscy
(631)
Powieść dla pań
(618)
Powieść sensacyjna
(602)
Powieść historyczna
(600)
Pamiętniki polskie
(593)
Biografie zbiorowe
(540)
Dziecko
(534)
Powieść obyczajowo-psychologiczna
(529)
Powieść obyczajowo-sensacyjna
(517)
Wielkopolska
(517)
Kryminał
(514)
Powieść dla młodzieży
(488)
Fantasy
(471)
Romans historyczny
(460)
Śledztwo i dochodzenie
(449)
Zabójstwo
(440)
Thriller
(430)
Literatura
(429)
Historia
(402)
Wiersze dla dzieci
(397)
Dramat polski
(396)
Żydzi
(394)
Powieść kryminalna
(389)
Uczucia
(386)
Romans
(370)
Przepisy kulinarne
(365)
II wojna światowa (1939-1945)
(364)
Powieść rosyjska
(361)
Powieść fantastyczna
(358)
Kultura
(345)
Bajki dla najmłodszych
(344)
Opowiadanie polskie
(341)
Biografie
(336)
Starożytność
(335)
Powieść faktu
(331)
Publicystyka polska
(330)
Język polski
(329)
Thriller kryminalny
(324)
Magia
(315)
Powieść młodzieżowa
(314)
Boże Narodzenie
(311)
Powieść science fiction
(311)
Powieść biograficzna
(310)
Życie codzienne
(310)
Dziewczęta
(309)
Trudne sytuacje życiowe
(307)
Sekrety rodzinne
(304)
Opowiadania o zwierzętach
(299)
Powieść szwedzka
(297)
Sztuka
(296)
Policjanci
(292)
Wierszyki dla najmłodszych
(291)
Powieść obyczajowo-historyczna
(289)
Powieść młodzieżowa przygodowa
(287)
Opowiadania dla dzieci najmłodszych
(280)
Podróżnictwo
(273)
Małżeństwo
(270)
Powieść grozy
(270)
Rodzeństwo
(269)
Bajki dla dzieci
(267)
Powieść o miłości
(267)
Nastolatki
(262)
Powieść młodzieżowa fantastyczno-realistyczna
(257)
Wychowanie w rodzinie
(253)
Europa
(250)
Malarstwo
(250)
Thriller psychologiczny
(249)
Muzyka
(248)
Poradniki
(240)
Powieść
(240)
Ludzie a zwierzęta
(236)
Dzieci
(235)
Opowiadania dla dzieci obyczajowo-przygodowe
(234)
Analizy literackie
(231)
Filozofia
(230)
Relacja romantyczna
(229)
Temat: miejsce
Kioto (Japonia)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Broszura
(1)
Opracowanie
(1)
Powieść
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Nauka i badania
(1)
Psychologia
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Pierwsza część bestsellerowej i niezwykle smakowitej japońskiej serii. Za jakimi smakami tęsknimy? Co pamiętamy z przeszłości? Czy bardziej brakuje nam niezapomnianej potrawy czy raczej osoby, która nam ją kiedyś przyrządziła lub w której towarzystwie się nią cieszyliśmy? Mała rodzinna restauracja gdzieś przy bocznej uliczce w Kioto. Nagare Kamogawa, emerytowany policjant, zajmuje się gotowaniem, a jego córka sprawami administracyjnymi. Ale na zapleczu prowadzą jeszcze jedną działalność – poszukują smaków z przeszłości. Kiedy pojawia się osoba tęskniąca za jednym konkretnym smakiem, detektywi ruszają do akcji, aby odtworzyć danie. Jak to robią? Jak wszyscy detektywi: szukają w przeszłości, sprawdzają i wypytują: kto przyrządzał to danie? Gdzie wtedy mieszkał? W którym sklepie kupował składniki?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 82-3 [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
(dostępność ok. 15.05.2024)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Oddz. dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 0/9N [lok. Mosina Oddz.dla Dzieci] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wzrok, słuch, dotyk, węch i smak – dzięki nim poznaję świat! Książka, wykorzystując wesoły, rymowany tekst, wprowadza małych czytelników w świat zmysłów. Pojawiają się w niej przykłady posługiwania się wzrokiem, słuchem czy dotykiem w życiu codziennym, a także związane ze zmysłami ciekawostki ze świata natury.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Oddz. dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. N/II [lok. Mosina Oddz.dla Dzieci] (1 egz.)
(dostępność ok. 29.04.2024)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej