Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(76)
Forma i typ
Książki
(76)
Poradniki i przewodniki
(61)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(73)
wypożyczone
(12)
nieokreślona
(2)
Placówka
Mosina Wypożyczalnia
(57)
Mosina Oddz. dla Dzieci
(4)
Filia Krosinko
(7)
Filia Pecna
(2)
Filia Rogalinek
(3)
Filia Czapury
(5)
Filia Daszewice
(9)
Autor
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Czarnecka Nina
(2)
Dymek Marta
(2)
Hangel Ewa
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Adamska Elżbieta
(1)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Ambrożewski Jacek
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bareła Malwina
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Batylda Marcin
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)Autor
(1)
Berger Joe
(1)
Berger Stanisław
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Brylińska Marta
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Crocker Pat
(1)
De Santis Andy
(1)
Dolata Natalia (dietetyczka)
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Emmerich Maria
(1)
Fedak Paulina
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Gintrowska Katarzyna
(1)
Gonzalez Luis
(1)
Goździalska Monika (1980- )
(1)
Grajczak Hubert (1979- )
(1)
Grzelak Mateusz
(1)
Hix Mark
(1)
Högström Justyna
(1)
Inchauspé Jessie (1992- )
(1)
Ismail-Siinger Ashia
(1)
Iyer Rukmini
(1)
Jabłonowska Helena
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jaszczyk Julia
(1)
Johansson Martin (1973- )
(1)
Jędrzejczyk Joanna
(1)
Kaszkur Zuzanna
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Kowalczyk Jakub (tłumacz)
(1)
Kraśniewska Paula
(1)
Krupecka Karolina
(1)
Lange Elisabeth (1952- )
(1)
Lewandowska Anna (1988- )
(1)
Lewandowska-Rodak Dominika
(1)
Librowska Maria
(1)
Loiseau Anne
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Malicka Magda
(1)
Markuza-Bieniecka Biruta
(1)
Michalski Juliusz
(1)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(1)
Minta Karolina
(1)
Mizera Olga
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Molecka Monika
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Nawrocki Bartłomiej (tłumacz)
(1)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(1)
Niedzielska Jagna
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Oliwa Robert (język angielski)
(1)
Pająk Zofia
(1)
Paszkowski Jan
(1)
Patenaude Frédéric
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Pindych Jakub
(1)
Piotrowska Eliza (1976- )
(1)
Pociecha Daria
(1)
Pokora Mirosław
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Ramsey Drew
(1)
Ratajczak Magda
(1)
Rokita Martyna (1987- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(44)
2010 - 2019
(27)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(65)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
2018
(1)
Kraj wydania
Polska
(75)
Język
polski
(75)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dorośli
(5)
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(2)
Młodzież
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(12)
Literatura francuska
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Kucharstwo
(15)
Zdrowe odżywianie
(15)
Przepisy kulinarne
(6)
Gotowanie
(5)
Potrawy dietetyczne
(5)
Warzywa
(5)
Zupy
(5)
Ajurweda
(4)
Desery
(4)
Kultura stołu
(4)
Odżywianie
(4)
Potrawy
(4)
Żywność
(4)
Ciasta
(3)
Dietetyka
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Podróże
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Dzieci
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Insulinooporność
(2)
Jedzenie
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Napoje
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Owoce
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Przyprawy
(2)
Smak
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Alergia
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Celebryci
(1)
Chleb
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Chwasty
(1)
Ciekawostki
(1)
Cukrzyca
(1)
Depresja
(1)
Dieta
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta witariańska
(1)
Drotkiewicz, Agnieszka (1981- )
(1)
Dynia
(1)
Fermentacja
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Freeganizm
(1)
Gastronomia
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gimnastyka
(1)
Glikemia
(1)
Glukoza
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Goździalska, Monika (1980- )
(1)
Gęstość kości
(1)
Herbata
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Jakość żywności
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Joga
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kiszonki
(1)
Kobieta
(1)
Koktajle
(1)
Konsumenci
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura
(1)
Kultura dworska
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Lody
(1)
Ludy i narody
(1)
Ludy pierwotne
(1)
Lunch
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Menopauza
(1)
Motywacja
(1)
Młodość
(1)
Temat: dzieło
Wiedźmin
(1)
Temat: czas
1901-2000
(4)
2001-
(3)
1801-1900
(2)
1101-1200
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Włochy
(3)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Grecja
(1)
Hiszpania
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(36)
Przepisy kulinarne
(33)
Poradnik
(28)
Publikacja bogato ilustrowana
(25)
Opracowanie
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Relacja z podróży
(2)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Felieton
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki kucharskie
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Przewodnik
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Reportaż
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(799)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(446)
Socjologia i społeczeństwo
(376)
Psychologia
(250)
Edukacja i pedagogika
(232)
Kulinaria
(76)
Medycyna i zdrowie
(222)
Kultura i sztuka
(214)
Biologia
(171)
Podróże i turystyka
(152)
Rozwój osobisty
(121)
Literaturoznawstwo
(114)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(114)
Etnologia i antropologia kulturowa
(93)
Religia i duchowość
(75)
Kultura fizyczna i sport
(68)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(61)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(60)
Hobby i czas wolny
(56)
Geografia i nauki o Ziemi
(54)
Styl życia, moda i uroda
(47)
Filozofia i etyka
(37)
Językoznawstwo
(37)
Ochrona środowiska
(36)
Nauka i badania
(35)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(31)
Fizyka i astronomia
(30)
Inżynieria i technika
(25)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(24)
Dom i ogród
(19)
Informatyka i technologie informacyjne
(19)
Rolnictwo i leśnictwo
(19)
Architektura i budownictwo
(17)
Praca, kariera, pieniądze
(17)
Media i komunikacja społeczna
(14)
Zarządzanie i marketing
(12)
Archeologia
(11)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(6)
Styl życia, moda, uroda
(5)
Transport i logistyka
(5)
Chemia
(4)
Matematyka
(4)
Etnografia i antropologia
(1)
Film polski od 1944 r. biografie
(1)
Fotografowanie zwierząt
(1)
Fotoreportaż
(1)
Kultura
(1)
Literaturoznawstwo i krytyka literacka
(1)
Majkowska, Kaja
(1)
Medycyna
(1)
Pamiętniki Zawadzka Magdalena
(1)
Przyroda
(1)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(1)
Socjologia i społeczeµstwo
(1)
Turystyka i podróżnictwo
(1)
76 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej i okładce: Autorka bloga wysmakowane.pl.
Indeks.
Katarzyna Gintrowska, autorka bloga wysmakowane.pl, osiągnęła mistrzostwo w przygotowywaniu deserów na szybko. W tej książce zebrała 106 najlepszych pomysłów na błyskawiczne słodkości – najsmaczniejszych, wielokrotnie testowanych, do przygotowania z zaledwie kilku prostych składników. Znajdziesz tu ciasteczka, słodkie przekąski i desery; ekspresowe ciasta z piekarnika i bez pieczenia; przepisy w wersji fit, mniej fit, a nawet takie, które można zabrać do lunchboxa jako pełnowartościowy posiłek. Wypróbuj kokosanki z trzech składników, idealny sernik w 8 minut, ciasto z patelni, boliwijskie pączki czy ciasteczka orzechowe z awokado. Wszystkie przepisy są bardzo proste – wystarczy, że wykonasz je zgodnie z wytycznymi, a sukces masz gwarantowany.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
"#niedopodrobienia" to książka o Monice Goździalskiej, dziewczynie, której show-biznes nie zepsuł. Martyna Rokita rozmawia z nią na różne tematy. Dowiecie się, jak nie dać się zwariować, goniąc za trendami, jak nie wierzyć we wszystko, co mówią w mediach. Książka to także przepisy na szybkie i zdrowe potrawy oraz ćwiczenia, które pomogą w utrzymaniu zgrabnej sylwetki (Monika jeszcze niedawno nie wyglądała tak super jak teraz, ale intensywne treningi sprawiły, że ma ciało jak niejedna sportsmenka). Goździalska jest zwyczajną dziewczyną, która żyje po swojemu i nikogo nie udaje. Jest sobą i zachęca innych, by również byli wierni sobie. To jedyna gwiazda, która mówi to, co myśli. Nie ściemnia, że coś jest dobre, bo dostała to za darmo. Za wszystko płaci sama, dlatego ma odwagę krytykować złe produkty na swoim Instagramie. Monika Goździalska - gwiazda, celebrytka, influancerka, kucharka, miłośniczka fitnessu i zdrowego stylu życia, krótko mówiąc, kobieta, która inspiruje, ale również szokuje, przede wszystkim swoimi szczerymi do bólu opiniami i wypowiedziami. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/D [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kociołkowanie po polsku : sprawdzone przepisy / Ewa Hangel. - Warszawa : Studio EMKA, © 2022. - 117 stron : ilustracje ; 23 cm.
Autor
Dziedzina i ujęcie
"Kociołkowanie? A cóż to takiego? Dla mnie to bardzo wiele, przede wszystkim dlatego, że gdy za pierwszym razem przywieźliśmy z mężem do Polski kilka kociołków, nie wyobrażaliśmy sobie, że naszym przyjaciołom, znajomym, a potem już po prostu Polakom, spodoba się to tak bardzo. Udało się nam pokazać, że można inaczej spędzać wolny czas, wspólnie odpoczywając po trudnych chwilach codziennego życia. Kociołkowanie to nie tylko gotowanie zupy, to nowy styl weekendowego życia, przepyszne potrawy, udane imprezy i koniec nudy podczas wyjazdów. To nowa moda, która odpowiada każdemu, bo każdy, kto spróbuje, odnajdzie w kociołkowaniu coś fajnego dla siebie". autorka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/ K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/ K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Metoda GlucoseGoddess / Jessie Inchauspé ; przełożyła Anna Brzostowska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2024. - 287, [1] strona : fotografie, portrety ; 25 cm.
Bibliografia, netografia na stronie 277. Indeks.
Nowa książka autorki bestsellerowej "Glukozowej rewolucji". Męczą cię zachcianki, chroniczne zmęczenie albo uzależnienie od cukru? Budzisz się i nie masz w ogóle energii? To prawdopodobnie oznacza, że tak jak większość populacji, znajdujesz się na glukozowej huśtawce. Metoda Glukozowej bogini. Jessie Inchauspé przekłada wyniki badań naukowych na łatwe do wprowadzenia hacki, które pomagają ustabilizować poziom glukozy we krwi. Zmienia w ten sposób życie milionów osób na całym świecie. Teraz przedstawia czterotygodniowy plan działania pozwalający bezboleśnie wprowadzić te rewolucyjne zasady w życie. Towarzyszy mu ponad sto pomysłowych przepisów i dodatkowe materiały, dzięki którym planowanie staje się jeszcze prostsze. Co zyskasz? Entuzjazm Jessie i jej elastyczna metoda sprawią, że bez trudu wprowadzisz zmiany w diecie i stylu życia. Co możesz zyskać? Energię, opanowanie zachcianek, poprawę wyglądu skóry, spowolnienie procesów starzenia i dobre, zdrowe nawyki. A najlepsza część? Wcale nie musisz liczyć kalorii ani rezygnować z ulubionych produktów!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64/D [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
(dostępność ok. 17.06.2024)
Filia Krosinko
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64/D [lok. Krosinko Wypożyczalnia] (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2. (dostępność ok. 07.08.2024)
Książka
W koszyku
W książce znajdziecie przepisy na dobrze znane, wyśmienite dania kuchni indyjskiej oraz propozycje nowych, ekscytujących potraw bazujących na tradycyjnych smakach. Wszystkie z nich z łatwością przygotujecie w domu z powszechnie dostępnych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gdyby na świecie miała istnieć tylko jedna książka kucharska, byłaby nią właśnie ta! Boisz się eksperymentowania w kuchni? W twoich szafkach zalegają napoczęte produkty? A może jesteś prawdziwym "foodie" – ale takim cierpiącym na chroniczny brak czasu? Jeśli odpowiedziałeś „tak” na którekolwiek z powyższych pytań, dobrze trafiłeś – "Upiecz to!" gwarantuje sukces niezależnie od twoich umiejętności kulinarnych. Te dania praktycznie robią się same! Czas przygotowania: Zaledwie kilkanaście minut, resztę pracy wykona za ciebie piekarnik! Przybory kuchenne: Naczynie żaroodporne, deska do krojenia, nóż. Składniki: Do wyboru, do koloru – książka zawiera ponad 70 przepisów oraz pomysłowe tabele z propozycjami łączenia składników, dzięki którym wyczarujesz istne niebo w gębie. W gruncie rzeczy wystarczą te produkty, które masz pod ręką! Przygotowanie: Proste, pyszne, bezstresowe! [nota wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia Czapury
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Czapury Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia Daszewice
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 64 [lok. Daszewice Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Pecna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Pecna Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia Czapury
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Czapury Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia Daszewice
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 64 [lok. Daszewice Wypożyczalnia]
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Wielkie odkrycie i najmłodszy uczestnik pierwszej edycji polskiego MasterChefa - Jan Paszkowski, odpowiedzialny za przepisy i polska bokserka o międzynarodowych sukcesach - Joanna Jędrzejczyk, część motywacyjna. Razem mówią jak przygotować smaczne i zdrowe dania i motywują do aktywności fizycznej dbania o siebie. Całość dedykowana mamie Janka, która niedawno zmarła w wyniku choroby. Niecodzienny i nieoczywisty duet opowiada o tym jak walczyć z samym sobą i o siebie oraz nie dać sobie odebrać radości, plus 60 przepisów na dania mające moc poprawiania humoru! [znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Tytuł oryginału : Bröd, bröd, bröd
Obejmująca prawie sto przepisów na różnego rodzaju wypieki księga to dzieło piekarza-amatora Martina Johanssona, który na chlebie zjadł zęby - dosłownie! Twarde, miękkie, krótsze, dłuższe, jasne, ciemne, kwaśne, słodkie… i do tego łatwe w przygotowaniu, bo praktyczne rady autora pokazują, że piec można jednocześnie smacznie i prosto. A wszystko to opatrzone pięknymi ilustracjami, które zachwycą zarówno sezonowego entuzjastę, jak i starego wyjadacza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dynia od kuchni : 50 przepisów na jesień / [redakcja: Sylwia Kawalerowicz]. - Wydanie I. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2022. - 143, [1] strona : fotografie ; 23 cm.
Streszczenie: Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Rozgrzewająca owsianka z dynią pieczoną, kremowe tortiglioni w korzennym purée czy kultowa pumpkin spice latte. Z dynią w roli głównej można przygotować receptury klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe. W książce „Dynia na okrągło” czytelnik znajdzie ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą cieszyć się dynią każdego dnia a także odpowiedzi na takie pytania jak: która dynia lepsza jest do pieczenia a która do gotowania, jak przygotować purée, czy co zrobić z pestkami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Daszewice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Daszewice Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hiszpania do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, 2021. - 300, [5] stron : ilustracje ; 28 cm.
Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
(dostępność ok. 05.06.2024)
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 580-597.
Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
(dostępność ok. 16.03.2024)
Książka
W koszyku
Jeśli dasz się zainspirować nowym zwyczajom żywieniowym i mądremu stylowi życia naszych praprzodków, to jesteś na dobrej drodze do wymarzonej figury i lepszego samopoczucia - Paleo tu i teraz: poznasz sposób odżywiania się ludzi pierwotnych i metody przeniesienia go do współczesnej codzienności. - Odchudzanie z przyjemnością: bogatsze doznania smakowe, lepsza jakość spożywanych produktów i ich świeżość. Bez cukru, mleka, glutenu i sztucznych dodatków. - Smacznie, zdrowo i sycąco: Dieta paleo dla początkujących to książka z dużą liczbą prostych przepisów i z wieloma praktycznymi wskazówkami do przygotowania wspaniałych posiłków
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Krosinko
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/D [lok. Krosinko Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 D [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak w ciągu jednego dnia weekendu przygotować 5 kolacji? To niemożliwe? Ależ skąd! To naprawdę łatwe. Raz w tygodniu warto kupić większą ilość podstawowych produktów, które można przechowywać, wykorzystywać je przez cały tydzień i gotować ekspresowe kolacje według przepisów podanych w książce. Wystarczą niewielkie zmiany w organizacji pracy w kuchni i można kompletnie zrewolucjonizować gotowanie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/ K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Streszczenie: Zawarte w poradniku receptury to nie tylko pomysły na dania wegańskie i wegetariańskie, lecz również podpowiedzi, co można wyczarować z dzikich ryb i drobiu zagrodowego. Książka powstała dzięki uczestniczkom warsztatów i czytelniczkom, które szukały inspiracji na potrawy na każdą porę roku. Zamieszczone przez Maciąg przepisy są pełne dobra i miłości, dzięki czemu przypadną do gustu całej rodzinie. Ten niezwykły poradnik kulinarny powstał w domu pisarki, który jest dla niej centrum własnego wszechświata. W ten sposób autorka dzieli się nie tylko oryginalnymi przepisami, lecz również kawałkiem swojego serca. Poza pomysłami na pyszne potrawy i desery w książce znajdziesz również porady na aranżację domowej przestrzeni, w której twoi bliscy poczują się wyjątkowo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia Krosinko
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Krosinko Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia Daszewice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Daszewice Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Smak wiecznej młodości. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku – opis wydawcy Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia! Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi – teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa. Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. Ja zaczęłam wprowadzać zmiany na swoim talerzu w 2006 roku - wtedy jeszcze nie wiedziałam, że w taki sposób przygotowuję się do dobrego przejścia klimakterium. Zbierając materiały do książki Menopauza. Podróż do esencji kobiecości, przekonałam się, że jest na świecie wielu lekarzy, którzy doradzają kobietom zmianę diety, aby poczuły się lepiej – a efekty są niesamowite!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fuzja smaków : Azja Południowo-Wschodnia / Robert Makłowicz. - [Kraków] : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2023. - 187, [4] strony : fotografie ; 25 cm.
Niejednokrotnie czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest kulinarnym samoukiem? Nie jest to do końca prawdą, bo ulubiony gotujący podróżnik pobierał w tej materii naukę. Ale jak sam podkreśla – tylko raz – w Tajlandii. Tam po raz pierwszy i ostatni w mym życiu uczęszczałem na kursy gotowania, które zakończył całodzienny, praktyczny egzamin. Nie można się więc dziwić, że w drugim swoim odcinku na Youtube Makłowicz pokazał, jak przyrządzić Tajskie placuszki kukurydziane. Internet oszalał, lajków i pozytywnych komentarzy nie było końca (ponad pięćset tysięcy wyświetleń, prawie tysiąc komentarzy). Okazało się, że proste, aromatyczne danie kuchni azjatyckiej może wybornie smakować nad Wisłą. To drobne z pozoru wydarzenie sprawiło, że zarówno autor jak i wydawca podjęli decyzję o rozpoczęciu praca nad nową książką, którą czytelniku trzymasz właśnie w rękach. Ponad 80 przepisów pochodzi między innymi z takich krajów jak Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur, Filipiny czy Kambodża. Choć inspiracji innymi kuchniami azjatyckimi jest o wiele więcej, mowa tu choćby o wielkim dziedzictwie Chin i Indii. Kulinarne recepty zostały podzielone na kilka działów: Sałatki i przekąski, Zupy, Makarony i ryże, Mięso, Ryby i owoce morza, Jarzyny oraz Desery. Warto zaznaczyć, że przy daniach mięsnych autor podaje roślinne zamienniki, dzięki czemu potrawy te będą mogli przygotowywać również wegetarianie i weganie. Książka ilustrowana jest przepięknymi zdjęciami potraw i fotografiami z podróży Roberta Makłowicza w ten zakątek świata. A o tym jak te dania gotuje się w Polsce autor pisze we wstępie tak: Wszystkie zamieszczone tu przepisy własnoręcznie przygotowałem. Nawet jeśli niektóre gotowałem przed kamerą w miejscach, skąd pochodzą, przygotowywałem je raz jeszcze w Krakowie, by mieć pewność, że da się je zrobić i u nas, zważywszy na dostępność składników. Rzecz jasna nie wszystko kupicie u siebie za rogiem, jednak gwarantuję, że wszystko u nas kupić da się, choć czasami, jak się nie mieszka w dużym mieście lub jego pobliżu, łatwiej to zrobić przez Internet. Przy oryginalnych przepisach staram się podawać ich lokalne nazwy, są jednak takie dania, przy których figurują jedynie nazwy polskie. Najczęściej chodzi tu o potrawy, które sam stworzyłem, inspirując się oryginalnymi daniami. Część z nich należy do naszego domowego kanonu kulinarnego. Choć wiem świetnie, że żyjemy w kraju ziemniaków, kapusty i jabłek, wiem, że jadać winno się przede wszystkim to, co dana ziemia rodzi, to wiem również, że w ponury listopadowy polski dzień tajskie curry jest najlepszym remedium na ból istnienia. Daje nadzieję, pieści mózg i obiecuje słońce. Takowych doznań życzę Wam jak najwięcej! [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej