Kuchnia regionalna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
Placówka
Mosina Wypożyczalnia
(5)
Filia Daszewice
(1)
Autor
Bisikiewicz Maja
(1)
Byszewska Izabella
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jakubiuk Joanna
(1)
Kurpińska Grażyna
(1)
Lenkiewicz Izabela
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Molska Gosia
(1)
Zakrzewska Paulina
(1)
Żywczak Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(5691)
Powieść polska
(5575)
Powieść obyczajowa
(3611)
Powieść angielska
(2694)
Literatura dla dzieci najmłodszych
(2197)
Kuchnia regionalna
(-)
Kobieta
(1752)
Polska
(1588)
Opowiadania dla dzieci
(1187)
Literatura polska
(1159)
Lektury szkolne
(1110)
Rodzina
(1090)
Poezja polska
(1044)
Miłość
(885)
Powieść młodzieżowa obyczajowa
(848)
Wojna 1939-1945 r.
(846)
Przyjaźń
(810)
Powieść francuska
(795)
Biografia
(755)
Tajemnica
(748)
Literatura dla dzieci
(732)
Opowiadania polskie
(731)
Zwierzęta
(715)
Relacje międzyludzkie
(637)
Powieść niemiecka
(633)
Pisarze polscy
(631)
Powieść dla pań
(618)
Powieść sensacyjna
(602)
Powieść historyczna
(600)
Pamiętniki polskie
(593)
Biografie zbiorowe
(540)
Dziecko
(534)
Powieść obyczajowo-psychologiczna
(529)
Powieść obyczajowo-sensacyjna
(517)
Wielkopolska
(517)
Kryminał
(514)
Powieść dla młodzieży
(488)
Fantasy
(471)
Romans historyczny
(460)
Śledztwo i dochodzenie
(454)
Zabójstwo
(443)
Thriller
(430)
Literatura
(429)
Historia
(402)
Wiersze dla dzieci
(397)
Dramat polski
(396)
Żydzi
(395)
Powieść kryminalna
(389)
Uczucia
(388)
Romans
(370)
II wojna światowa (1939-1945)
(367)
Przepisy kulinarne
(365)
Powieść rosyjska
(361)
Powieść fantastyczna
(358)
Kultura
(345)
Bajki dla najmłodszych
(344)
Opowiadanie polskie
(341)
Biografie
(336)
Starożytność
(335)
Powieść faktu
(331)
Publicystyka polska
(330)
Język polski
(329)
Thriller kryminalny
(324)
Trudne sytuacje życiowe
(317)
Magia
(315)
Powieść młodzieżowa
(314)
Życie codzienne
(312)
Boże Narodzenie
(311)
Powieść science fiction
(311)
Powieść biograficzna
(310)
Dziewczęta
(309)
Sekrety rodzinne
(307)
Opowiadania o zwierzętach
(299)
Powieść szwedzka
(297)
Sztuka
(296)
Policjanci
(295)
Wierszyki dla najmłodszych
(291)
Powieść obyczajowo-historyczna
(289)
Powieść młodzieżowa przygodowa
(287)
Opowiadania dla dzieci najmłodszych
(280)
Podróżnictwo
(273)
Małżeństwo
(272)
Powieść grozy
(270)
Rodzeństwo
(269)
Bajki dla dzieci
(267)
Powieść o miłości
(267)
Nastolatki
(265)
Powieść młodzieżowa fantastyczno-realistyczna
(257)
Wychowanie w rodzinie
(253)
Europa
(250)
Malarstwo
(250)
Thriller psychologiczny
(249)
Muzyka
(248)
Poradniki
(240)
Powieść
(240)
Dzieci
(236)
Ludzie a zwierzęta
(236)
Opowiadania dla dzieci obyczajowo-przygodowe
(234)
Wybory życiowe
(234)
Relacja romantyczna
(232)
Analizy literackie
(231)
Temat: miejsce
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
O kuchni można pisać podręcznikowo i encyklopedycznie. Ale można też badać jej korzenie, zanurzone głęboko w historii, pokazywać przenikanie się kulinarnych kultur, przywracać pamięci dzieje lokalnych społeczności, w których powstawały cudowne dzyndzałki, fafernuchy, trześniaki, faszerowane gęsi, kiszki i pierogi. I o tym jest książka Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach. Nie rości ona sobie prawa do bycia podręcznikiem ani tradycyjnym przewodnikiem - to emocjonalne i emocjonujące kulinarne śledztwo prowadzone poprzez wieki, meandry historii i kultury, które składały się na oblicze dawnej Rzeczpospolitej: kiedy i gdzie powstawały skarby kuchni regionalnej, jak się je wytwarzało i podawało. A także - co nie mniej ważne - gdzie można je zjeść dzisiaj. Tą wielobarwną i wielosmakową historią regionów zachwyci się każdy, kto chce poznawać Polskę prawdziwą, leżącą poza hotelowymi szlakami. Smakowite historie o zupach, pieczeniach, wędlinach, rybach i słodyczach okraszone są dodatkowo anegdotami, fragmentami frapujących źródeł historycznych, a także opowieściami o ludziach - takimi jak wzruszająca historia sędziwej pani Lizelotte z Ełku, która marzy, żeby jeszcze choć raz zjeść zapamiętaną z dzieciństwa zupę z brukwi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/ K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(POTRAWY TRADYCYJNE)
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak - to dobrze trafiliście. Książka ta w przystępny sposób przybliża jedną z ciekawszych kuchni w Polsce - kuchnię wielkopolską.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/ K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Polska kuchnia regionalna" to poradnik dla wielbicieli tradycyjnego, zdrowego jedzenia. Przedstawia dziedzictwo Pomorza, Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Śląska, Małopolski z Podhalem, Lubelszczyzny i Podkarpacia. Opisuje, jak zmieniały się i rozwijały się na przestrzeni wieków nasze przyzwyczajenia kulinarne, jaki wpływ na kształt polskiej kuchni mieli bliżsi i dalsi sąsiedzi. W książce tej zamieszczono blisko 200 przepisów na potrawy regionalne, jak kwaśnica, flaki, kołduny, cepeliny, szneki i wiele, wiele innych pochodzących z różnych zakątków Polski. Warto zachować ich smak, bo to skarb naszego dziedzictwa kulturowego, który trzeba chronić i kultywować, aby nie zatracić rodzinnych korzeni. Zaprezentowano tu również najważniejsze i najbardziej oryginalne wyroby regionalne, produkowane z naturalnych składników i według tradycyjnych metod naszych przodków. Są wśród nich między innymi kaszanki, wędzone kiełbasy, chleby pieczone na liściach, twarogi i rozmaite sery, konfitury, rozliczne miody, wiśniówki, orzechówki i inne trunki. Ich jakość potwierdziło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisując je na Listę Produktów Tradycyjnych. Te wspaniałe smakołyki warte są polecenia jako alternatywa dla produktów naszpikowanych syntetycznymi konserwantami i polepszaczami smaku. Wybierzmy się więc na wyprawę po najciekawszych rodzimych kulinariach, by ocalić je od zapomnienia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/ K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fuzja smaków : Azja Południowo-Wschodnia / Robert Makłowicz. - [Kraków] : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2023. - 187, [4] strony : fotografie ; 25 cm.
Niejednokrotnie czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest kulinarnym samoukiem? Nie jest to do końca prawdą, bo ulubiony gotujący podróżnik pobierał w tej materii naukę. Ale jak sam podkreśla – tylko raz – w Tajlandii. Tam po raz pierwszy i ostatni w mym życiu uczęszczałem na kursy gotowania, które zakończył całodzienny, praktyczny egzamin. Nie można się więc dziwić, że w drugim swoim odcinku na Youtube Makłowicz pokazał, jak przyrządzić Tajskie placuszki kukurydziane. Internet oszalał, lajków i pozytywnych komentarzy nie było końca (ponad pięćset tysięcy wyświetleń, prawie tysiąc komentarzy). Okazało się, że proste, aromatyczne danie kuchni azjatyckiej może wybornie smakować nad Wisłą. To drobne z pozoru wydarzenie sprawiło, że zarówno autor jak i wydawca podjęli decyzję o rozpoczęciu praca nad nową książką, którą czytelniku trzymasz właśnie w rękach. Ponad 80 przepisów pochodzi między innymi z takich krajów jak Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur, Filipiny czy Kambodża. Choć inspiracji innymi kuchniami azjatyckimi jest o wiele więcej, mowa tu choćby o wielkim dziedzictwie Chin i Indii. Kulinarne recepty zostały podzielone na kilka działów: Sałatki i przekąski, Zupy, Makarony i ryże, Mięso, Ryby i owoce morza, Jarzyny oraz Desery. Warto zaznaczyć, że przy daniach mięsnych autor podaje roślinne zamienniki, dzięki czemu potrawy te będą mogli przygotowywać również wegetarianie i weganie. Książka ilustrowana jest przepięknymi zdjęciami potraw i fotografiami z podróży Roberta Makłowicza w ten zakątek świata. A o tym jak te dania gotuje się w Polsce autor pisze we wstępie tak: Wszystkie zamieszczone tu przepisy własnoręcznie przygotowałem. Nawet jeśli niektóre gotowałem przed kamerą w miejscach, skąd pochodzą, przygotowywałem je raz jeszcze w Krakowie, by mieć pewność, że da się je zrobić i u nas, zważywszy na dostępność składników. Rzecz jasna nie wszystko kupicie u siebie za rogiem, jednak gwarantuję, że wszystko u nas kupić da się, choć czasami, jak się nie mieszka w dużym mieście lub jego pobliżu, łatwiej to zrobić przez Internet. Przy oryginalnych przepisach staram się podawać ich lokalne nazwy, są jednak takie dania, przy których figurują jedynie nazwy polskie. Najczęściej chodzi tu o potrawy, które sam stworzyłem, inspirując się oryginalnymi daniami. Część z nich należy do naszego domowego kanonu kulinarnego. Choć wiem świetnie, że żyjemy w kraju ziemniaków, kapusty i jabłek, wiem, że jadać winno się przede wszystkim to, co dana ziemia rodzi, to wiem również, że w ponury listopadowy polski dzień tajskie curry jest najlepszym remedium na ból istnienia. Daje nadzieję, pieści mózg i obiecuje słońce. Takowych doznań życzę Wam jak najwięcej! [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska kuchnia regionalna / Krzysztof Żywczak. - Warszawa : SBM, 2013. - 235s.;il. ; 25cm.
Znawcy polskich regionalnych kuchni skłaniają się ku twierdzeniu, że trzon naszej tradycji ma rodowód ziemiański i szlachecki i że to właśnie ta tradycja przenikała do innych grup społecznych, które na własne potrzeby i zgodnie z lokalną specyfiką, możliwościami i potrzebami twórczo ją modyfikowały. Dziś z pewnością warto zwrócić uwagę na różnorodność składników, która jest podstawowym wyznacznikiem charakteru lokalnych specjałów, umiejętnie wykorzystywanych przez współczesnych kucharzy. Prezentowana książka przybliża specyfikę kuchni śląskiej, góralskiej, kaszubskiej, kresowej, małopolskiej i wielkopolskiej. Najpopularniejsze przepisy ułatwią przygotowanie regionalnych i smakowitych potraw w domowym zakątku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Mosina Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/ K [lok. Mosina Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia Daszewice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Daszewice Wypożyczalnia] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej